SLAVE I OBICAJI

VJERE I OBIČAJI SRPSKOG NARODA

SLAVE I OBICAJI

Postod kojic mico u Pon Dec 08, 2008 8:10 pm

DRAGI CLANOVI MOLIMO VAS DA U OVOJ TEMI PISETE O VASIM SLAVAMA I OBICAJIMA U VASEM MJESTU
Korisnikov avatar
kojic mico
 
Postovi: 100
Pridružio se: Sub Dec 06, 2008 5:56 pm

Re: SLAVE I OBICAJI

Postod kojic mico u Pon Dec 08, 2008 8:22 pm

SVETI NIKOLA (NIKOLJDAN) – SRPSKA SLAVA
Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli. Proslavlja se 19. decembra u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve. Srpske porodice, koje tog svetitelja smatraju svojim zaštitnikom, na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i u krugu najbližih slave svetog Nikolu.
Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije, kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč „niki“ znači pobeda, a „laos“ znači narod, vernici.
Nikolaj se duhovnom životu naučio kod svog strica, Nikolaja episkopa patarskog, koji je osnovao manastir Novi Sion, u kom se Nikola zamonašio. Po smrti roditelja, Nikola je imanje razdelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe. Pročuo se zbog svog milosrđa kao sveštenik u Patari, ali je on brižljivo skrivao svoja milosrdna dela.
Potom, sveti Nikola biva izabran za arhiepiskopa u gradu Miru, u Likiji. Poučavao je narod veri i zakonu Božjem, obilazio bolesne, otkupljivao je zarobljenike, koji su tada bili prodavani kao robovi, i puštao ih na slobodu, obilazio gradove i sela.
Do dolaska na presto cara Konstantina, za vreme vladavine cara Dioklecijana, sveti Nikola je bio zatvoren u tamnicu, gde je i zatvorenike poučavao veri. Nakon toga vratio se na svoj arhiepiskopski presto. Sveti Nikolaj je odlučio da obiđe sveta mesta. Na putu obilaska, Nikolaju su se dešavala mnoga čuda. Posle obilaska svih svetih mesta, sveti Nikola unajmi nekog lađara da ga odveze u Likiju, ali lađar je, iako je uzeo novac, hteo da ide na neku drugu stranu. Tada se podigao vrlo jak vetar i okrenuo brod u pravcu Likije, a svi napori mornara koji su, po naređenju kapetana, pokušavali da vrate brod, bili su uzaludni. Punim jedrima brod je došao u Likijsko pristanište, gde se sveti Nikola iskrcao.
Svetog Nikolu poštuje sav hrišćanski svet. Umro je u Miru, 345. godine, a potom su nekoliko vekova njegove mošti počivale u sabornoj crkvi tog grada. 1096. godine, posmrtni ostaci svetog Nikole preneti su u Bari, koji se nalazi u južnoj Italiji, u crkvu svetog Jovana Preteče. I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju, u crkvi svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, verujući i poštujući svetog Nikolu kao čudotvorca i iscelitelja.
Prema predanju se smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, te je stoga ovaj srpski kralj hram u kom su pohranjene mošti svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovu izgradnju i opremanje.
Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i nesreća. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika. I danas se veruje da sveti Nikola pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika. Tokom vekova, sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih Svetaca. U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama Sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci.
Veliki broj vernika pravoslavne veroispovesti obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu, kojom prilikom se uz sveću i slavski kolač, kao i Očenaš okupljaju članovi porodice, mole Bogu i slave ovog svetitelja kao svog zaštitnika.
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
Korisnikov avatar
kojic mico
 
Postovi: 100
Pridružio se: Sub Dec 06, 2008 5:56 pm

Re: SLAVE I OBICAJI

Postod okano u Pon Dec 15, 2008 7:58 am

Slava ili tkz Svetitelj je zastitnik doma.

Mi slavimo Sv.Trifuna (14 februar) a moji slave Djurdjevdan..

Svaki covek koji ima svoj dom bez obzira sto mu otac slavi,moze da slavi Slavu i lomi Krsni kolac!

Bog vas Blagoslovio!
Korisnikov avatar
okano
 
Postovi: 178
Pridružio se: Sub Dec 06, 2008 10:25 pm

Re: SLAVE I OBICAJI

Postod kojic mico u Čet Dec 18, 2008 3:18 pm

Pozivam sve koji mogu da dojdu na slavu . A onima koji slave sretna slava i da slavite u zdravlju i veselju da docekate da vam unuci Slave.neka vas prati sreca da vas sluzi zdravlje i da vas cuva SVETI NIKOLA:
Korisnikov avatar
kojic mico
 
Postovi: 100
Pridružio se: Sub Dec 06, 2008 5:56 pm
---------

Povratak na RELIGIJA

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

 
 
cron